Säljarlogin

Är du ansvarig för en klass eller förening? Logga in här.
Eller klicka här för att skapa ett konto.

Logga in
Glömt lösenord?

Historien om Belgisk choklad

Världsberömd choklad - Idag är den belgiska chokladen berömd i hela världen. Över 2000 chokladtillverkare finns i landet och erbjuder både belgare och turister just sin egna smaksammansättning.

Exklusiva chokladaskar - Miljontals exklusiva chokladaskar så kallade Ballotiner, distribueras ut årligen från Belgien. Men hur kom det sig att just Belgien, ett land mitt i Europa blev världskända med choklad?

Från medicin till pralin

Allt började under kolonisationen. Belgien hade kolonier i Kongo och i detta land fanns det mycket, ja till och med ett överskott av kakaobönor. Kung Leopold den 3:e bestämde sig för att importera dessa bönor till sitt hemland och sälja dem vidare. Belgien blev ledande i handeln med just kakao och choklad. 

Hört talas om Jean Neuhaus? Egentligen var Jean från Schweiz med italienska rötter. Han ville bli läkare och drömde om att få hjälpa andra människor. Men hans utbildning gick inte som den skulle. Han misslyckades två gånger, mycket för att han inte tålde att se blod. Han flyttade då till Belgien 1857 och öppnade ett litet apotek. För att uppvakta sina kunder dragerade han ofta medicinen med ett tunt lager av choklad. 

År 1912 utvecklades denna medicin till att istället skapa praliner där innehållet var fyllningar snarare än medicin. 1915 utvecklade Jean Neuaus JR´s fru en smart förpackning för att förvara chokladen. Förpackningen kallades för “Ballotin” och är idag typisk för just belgisk choklad. 

Belgiska chokladtillverkare

Kända varumärken som du kanske hört talas om är Côte d’Or, Neuhaus, Lenonidas, Daskalidès, Jean Galler eller Godiva. Dessa är de fabrikat som etablerat sig utanför landet och har idag en stor export. För att ta Côte d’Or där namnet hänvisar till Guldkusten i Ghana, ägdes det till en början av just Neuhaus men ingår idag i jättekoncernen Mondeléz International. I den koncernen ingår bland annat Toblerone, Milka och det vi svenskar är vana vid, Marabou. 

Sedan finns en mängd mindre chokladtillverkare som är mer som ett litet konditori. Det är av just sådana Finsmakarnas choklad kommer ifrån. Ofta är pralinerna tillverkade för hand och finns i ljus, mörk eller vit choklad. Fyllningar är ofta ganache i olika smaker eller tryffel. Visste du att ganache betyder blandning med choklad och grädde?

TIPS! Är du i Belgien kan rekommenderas det kända chokladmuseet MUCC som betyder Museum of cocoa and chocolate. Museet ligger strax utanför Bryssel och är lätt att ta sig till. 

Finsmakarnas choklad

Läs mer om rättvisemärkningar för kakao.

Belgiska praliner hasselnöt

 

Återförsäljare?

Vill du sälja belgisk choklad i din butik? Besök vår sida nedan för att läsa mer om vårt sortiment!

Läs mer
 

Skolklasser eller idrottslag?

Behöver du veta mer om lagförsäljning eller skolförsäljning? Besök vår sida nedan för att läsa mer!

Läs mer