Oden Andersson - klassförsäljning

Odens succé: Så sålde han för 30.500 kr genom vår klassförsäljning!

Vi på Finsmakarna är mycket glada över att få dela med oss av den här framgångssagan. I vanliga fall är anmäler sig klasser till vår klassförsäljning och 15-25 elever deltar i försäljningen. 

Men den här gången var det något helt annat!

Jag sålde totalt 157 finsmakarlådor vilket gav mig 10 365 kronor.

Det här är en intervju med 17 åriga Oden Andersson som lyckades sälja våra produkter för 30.500 kr på helt egen hand – ett nytt rekord som visar på vilka summor en hel klass i teorin hade kunnat nå…

Vi kör igång intervjun här nedanför direkt. Det är jag, Anton som ställer frågorna i stor text och Oden som svarar på frågorna i den mindre texten.

Berätta lite om dig själv. Hur kom du i kontakt med våra produkter och klassförsäljning?

Jag heter Oden Andersson, 17 år och är bosatt i Umeå. Finsmakarna kom jag i kontakt med efter att ha sökt på nätet efter företag som erbjuder möjlighet till klassförsäljning, och efter att ha jämfört de olika alternativen så valde jag Finsmakarna, då jag tyckte att de var särledes bäst. 

Oden Andersson - klassförsäljning

...och efter att ha jämfört de olika alternativen så valde jag Finsmakarna, då jag tyckte att de var särledes bäst.

Vad var det som fick dig att välja att sälja vårt kaffe, choklad och delikatesser?

Vinstmarginalerna hos Finsmakarna är de bästa på marknaden, utöver det får man också mest pengar per sålt paket hos Finsmakarna. 

Eftersom de flesta kunderna endast köper ett paket tyckte jag att det skulle gå snabbare att komma upp i stora summor om paketen är av högre kostnad. Utöver det så var katalogen bred i sortiment och kvaliteten verkade vara väldigt hög. 

Finsmakarna mer än matchade mina förhoppningar, då kvalitén var ännu högre än jag trott och när det dök upp ett problem så gjorde dem mycket mer än vad de hade behövt. 

Hur förberedde du dig inför försäljningen? Fanns det några speciella strategier eller metoder du använde?

Jag gick egentligen bara ut och sålde. Tidigare under 2023 så hade jag sålt jultidningar, så jag svängde förbi kunder som hade köpt därifrån. Många som jag hade gjort ett bra intryck hos tidigare var benägna att köpa ännu en gång från mig.

Vilka utmaningar stötte du på under försäljningsprocessen och hur övervann du dem?

Jag är en väldigt optimistisk person, vilket ledde till problem när jag skulle dela ut produkterna. För det första så hade jag lovat alla kunder leverans innan julafton, så när produkterna kom den tjugoandra december så var jag så stressad som man kan bli. 

Jag ringde till alla mina kunder och lovade leverans under den dagen, vilket inte ens hade gått om vi var två som delade ut. 

Jag ringde till alla mina kunder och lovade leverans under den dagen, vilket inte ens hade gått om vi var två som delade ut.

Efter att jag märkte att jag hade bitit av mer än jag kunde tugga så bestämde jag mig för att åka hem, omgruppera, ringa alla kunder och berätta att så länge man är hemma den tjugotredje så är leveransen garanterad. 

Dagen därefter så gick jag från mitt på dagen till på kvällen så att alla fick vad dem beställt. 

Vilken av våra produkter var mest populär (mest lättsåld) bland dina kunder och varför tror du det var så?

Chokladasken var nummer 1 med god marginal. Om jag inte missminner mig så sålde jag ungefär 50 chokladaskar, medan den jag sålde näst mest av endast var kring 25 enheter. 

Om jag får gissa hur mina kunder tänkte så var det nog att chokladen var en av de billigaste varorna som man kunde köpa, och samtidigt en ganska neutral gåva inför juletider, för vem gillar inte choklad? 

Samtidigt är den lite mer personlig än en Aladdin-ask, åtminstone i mina ögon.

Belgisk pralinask 8+8 bitar grå

Chokladask med Belgiska praliner

Vår mest lättsålda produkt enligt Oden. Du kan läsa mer om pralinasken och våra produkter på sidan om klassförsäljning.

Använde du dig av sociala medier eller andra digitala verktyg för att öka din försäljning?

Nej, jag gick bara runt och knackade dörr. Om jag hade haft ett större konto på sociala medier så hade jag kunnat tänka mig att berätta om min försäljning där, men det har jag tyvärr inte. 

Hur gick du tillväga för att sälja produkterna?

Som sagt så knackade jag dörr. Om de öppnade så sträckte jag ut katalogen och berättade snabbt vad jag gjorde och vem jag är. 

Efter att kunden kollat igenom katalogen och visat intresse för någon produkt så skrev jag ner vilken produkt de är intresserade i, vart dem bor, telefonnummer och namn. 

Sen tackade och bockade jag och gick vidare. 

Bild från vår lättanvända webshop!

Vad tycker du om vår personliga webshop?

Jag tyckte att webshopen generellt fungerade väldigt bra. Att ha alla kunder och deras beställningar samlade på ett ställe underlättade enormt när jag skulle dela ut varorna. 

Processen att logga in på ens försäljarkonto var ganska jobbigt tyckte jag. Alltså att man behöver få en kod skickad till sin mejl som man sedan fyller in för att få åtkomst. 

Det hade varit smidigare om man kunde logga in på samma sätt som admin, genom traditionell mejl-och-lösenordkombination. 

Utöver det så hade jag uppskattat om man kunde skriva ut löpsedlar eller organisera kunderna på något sätt. Det hade underlättat mycket under leveransen till kunderna.

Kan du dela med dig av något minnesvärt ögonblick eller en speciell erfarenhet under din försäljning?

Jag var och delade ut en leverans till en kvinna som hade köpt den populära Jullådan. I gengäld fick jag en lite tidig julklapp i form av en Aladdinask. 

Det var jag väldigt tacksam över, och om jag inte missminner mig vidare så fick jag spara på växeln, då hon betalade med kontant. 

Vilka råd skulle du ge till andra som är intresserade av att starta med klassförsäljning eller lagförsäljning med våra produkter?

Var trevlig, mot alla och alltid. Om någon inte förstår, fortsätt försöka och visa inte frustration även om det börjar bubbla. Det var en kväll som jag var ute och sålde, och jag hade ringt på en dörr. 

Efter 30+ sekunder av att inget hänt så gick jag till granndörren och plingade på. Precis när kvinnan i den lägenheten öppnade dörren så öppnade även grannen dörren. Som ni förstår så är det en väldigt jobbig situation att vara i som försäljare, då man måste vända ryggen till någon av dem, något som kan anses vara respektlöst. 

Var trevlig, mot alla och alltid. Om någon inte förstår, fortsätt försöka och visa inte frustration även om det börjar bubbla.

Jag bad om ursäkt och sa att jag skulle prata med kvinnan först, och att jag snart kommer tillbaka till mannen. När jag var klar med kvinnan gick jag över till mannen, ringde på, och han öppnade dörren barskt och frågade med en aggressiv ton och en mellanösterns brytning vad jag ville. 

Det känns aldrig kul att bli tilltalad på det sättet, men som försäljare kan man inte börja konfrontera sina kunder. Kort och gott så ska du visa dig själv som glad, även om du inte är det.

Hur länge pågick din försäljningsperiod?

I ungefär mitten på november så började jag sälja, och i mitten på december så skickade jag in min beställning. 

Varorna kom som tidigare sagt den tjugoandra och i ungefär en vecka därefter så hade jag levererat de sista beställningarna till några få eftersläntrare.

…nu till den stora frågan; hur många produkter sålde du och hur mycket tjänade du?

Jag sålde totalt 157 finsmakarlådor vilket gav mig 10 365 kronor.

Ett stort grattis till dig Oden från oss på Finsmakarna! 🥳

Vill ni också tjäna pengar till klassen? Läs mer om hur ni kommer igång och kan finansiera klassresan eller annat roligt med eleverna:

Tjäna pengar till klassen eller laget

Tjäna pengar till klassen:

Nu vill vi hjälpa er klassförsäljning!

Rulla till toppen