Världens dyraste kaffe kaffebönor och kaffesorter

Världens dyraste kaffe 2024: Black Ivory & Kopi Luwak

Jag älskar kaffe och har druckit kaffe i över 15 år. Trots att jag och sambon har vårt favoritkaffe konstant redo hemma så blir man alltid lite nyfiken på att utforska nya kaffesorter.

Hur gott kan kaffe vara om man kostar på sig vid inköpet och köper en dyrare kaffesort?

I den här artikeln går jag igenom världens dyraste kaffe och kaffebönor. Vi tittar närmare på de tre dyraste sorterna och varför de kostar just så mycket (självklart får du kaffets pris här nedanför).

Vi kör igång direkt!

3. Hacienda La Esmeralda Geisha

Hacienda La Esmeralda Geisha - dyraste kaffesorterna

Bild lånad av Hacienda La Esmeralda, via Haciendaesmeralda.com

Hacienda La Esmeralda Geisha är en sällsynt och prisbelönt kaffesort som har skördat internationell uppmärksamhet för sin extraordinära smak och arom. 

Det odlas på Hacienda La Esmeralda, en familjeägd gård belägen i de böljande kullarna av Panamas Boquete-region, där de svala brisarna och den rika vulkanjorden skapar idealiska förutsättningar för kaffeodling. 

Geisha är en särskild kaffevariant med ursprung från Etiopien, men den har funnit ett andra hem i Panama. Kaffet från Hacienda La Esmeralda är känt för sina ljusa och livliga toner av bergamott, jasmine och tropiska frukter, och det har en underbart silkeslen kropp och en lång, utsökt eftersmak. 

Det har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive flera förstaplatsvinster i Panama Cup, vilket har hjälpt det att uppnå världsberömmelse och en prislapp som matchar dess exceptionella kvalitet.

Information om kaffet

 • Ursprung: Odlas på Hacienda La Esmeralda, en familjeägd gård i Boquete-regionen, Panama
 • Varietet: Geisha, en kaffevarietet med ursprung från Etiopien
 • Smakprofil: Ljusa och livliga toner av bergamott, jasmine och tropiska frukter, med en silkeslen kropp och utsökt eftersmak
 • Utmärkelser: Flera gånger vinnare av Panama Cup och andra internationella kaffetävlingar
 • Pris: Extremt eftertraktat, och priset per kilo kan överstiga 3000 kronor på auktioner, beroende på årets skörd och kvalitet
 • Tillgänglighet: Begränsade mängder, säljs ofta på auktioner eller genom exklusiva återförsäljare

2. Kopi Luwak

Kopi Luwak - en av världens dyraste kaffebönor
Wibowo Djatmiko (Wie146), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Kopi Luwak, även känt som ”civetkaffe”, är en av världens mest exklusiva och omtalade kaffesorter. Dess unika produktionsprocess är det som verkligen sätter det på kartan. Kopi Luwak framställs genom att civetkatter äter de mogna kaffebären, varpå bönorna passerar genom djurets matsmältningssystem. 

Denna naturliga fermenteringsprocess tros ge kaffet dess exceptionellt mjuka och jordnära smakprofil, fri från kaffets naturliga bitterhet. Efter att bönorna har passerat genom civetkatten samlas de in, rengörs noggrant och rostas till perfektion. 

Detta kaffe är känt för sin rika, komplexa smak och sin anmärkningsvärt mjuka kropp, vilket gör varje kopp till en verklig lyxupplevelse. 

Men denna exklusivitet kommer med ett pris – Kopi Luwak är också känt som ett av de dyraste kaffesorterna i världen, delvis på grund av denna arbetsintensiva och ovanliga produktionsprocess. Vi har hämtat priset från Richexclusive.com.

Information om kaffet

 • Ursprung: Huvudsakligen producerat i Indonesien, men även i Filippinerna och södra Indien
 • Produktionsprocess: Bönorna fermenteras naturligt i matsmältningssystemet hos en civetkatt
 • Smakprofil: Mjuk, jordnära och komplex, med låg bitterhet
 • Pris: €999 per kilo, (beroende på kvalitet och autenticitet)
 • Certifieringar: Det är viktigt att söka efter etiskt producerat Kopi Luwak, då produktionen kan innebära problem med djurvälfärd

1. Black Ivory

Black Ivory - världens dyraste kaffe

Black Ivory är utan tvekan ett av de mest exklusiva och ovanliga kaffesorterna i världen. Liksom Kopi Luwak innebär framställningen av Black Ivory en djurmedverkan, men i detta fall är det elefanter snarare än civetkatter som spelar en central roll. 

Kaffebären äts av elefanter och passerar sedan genom deras matsmältningssystem. Processen bidrar till en naturlig fermentering av bönorna, vilket resulterar i en kopp kaffe som är exceptionellt mjuk och har en distinkt, jordnära karaktär, med toner av choklad och krydda. 

Detta kaffe odlas och framställs i Thailand, och varje skörd är extremt begränsad på grund av den arbetsintensiva och tidskrävande processen. Dessutom bidrar en del av intäkterna från försäljningen av Black Ivory till elefantbevarande, vilket gör varje kopp till en del av en större god gärning. 

Dock kommer denna unikitet och altruism med en ansenlig kostnad; Black Ivory är känt som världens dyraste kaffe. Priset här hämtat från Blackivorycoffee.com och deras butik.

Information om kaffet

 • Ursprung: Producerat i Thailand
 • Produktionsprocess: Bönorna fermenteras naturligt i matsmältningssystemet hos elefanter
 • Smakprofil: Exceptionellt mjuk och jordnära, med toner av choklad och krydda
 • Pris: $2500 per kilo, vilket gör det till världens dyraste kaffe
 • Tillgänglighet: Extremt begränsade mängder på grund av den arbetsintensiva produktionsprocessen
 • Bevarande: En del av intäkterna från försäljningen går till elefantbevarande och -vård i Thailand

Sammanfattning

Här nedanför är en tabell över världens dyraste kaffe och kaffebönor. Priserna är avrundade och växlade från både euro och dollar.

 KaffebönorPris per kg
1.Black Ivory27.000 kr
2.Kopi Luwak12.000 kr
3.Hacienda La Esmeralda Geisha3000 SEK

Vi på Finsmakarna har sålt gourmetkaffe i flera år och har hjälpt klasser och lag/föreningar att sälja bland annat vårt kaffe till över 50.000 nöjda kunder.

Vi fokuserar inte på att vara exklusivast (dvs sälja kaffe för tusentals kronor per kilo), istället jobbar vi hårt med att hitta kvalitétskaffe till ett schysst pris.

Vi hjälper er gärna att tjäna pengar till klassen eller samla in pengar till föreningens lagkassa genom att sälja kaffe och våra andra delikatesser. Rekordförsäljningarna har inneburit att klasser och lag har tjänat hela 40-42.600 kr – låt oss nu hjälpa er!

Exempel på vårt kaffe

Här nedanför kan du se exempel på Finsmakarnas gourmetkaffe och ett par andra delikatesser som t.ex. handgjorda belgiska praliner och chokladstrutar.

Finsmakarna Bryggkaffemix
Finsmakarlådan Choklad & Lakrits vit
Finsmakarlådan Premium grey

Vill ni köpa eller sälja våra produkter?

Vi erbjuder både direktförsäljning till privatpersoner & företag men även grossistförsäljning till butiker som vill sälja våra delikatesser.

Rulla till toppen